Er is een kans op het krijgen van baarmoederhalskanker voor elke vrouw. Dit merk je niet altijd zelf. Door elke vijf jaar een uitstrijk te doen bij de huisarts kun je het op tijd vinden zodat het geen kanker wordt. Op 21/3/2019 zal er de mogelijkheid zijn om een uitstrijk te laten maken om te screenen op baarmoederhalskanker door een vrouwelijke huisarts. Dit is gratis.

Ben jij een vrouw tussen de 20-60 jaar, nu niet ongesteld/zwanger, heb je het laatste jaar geen uitstrijk gehad en op een bepaald moment geen (vast) adres gehad de afgelopen 5 jaar, en geen optie om deze zorg te krijgen in een ander (thuis)land? Kom dan langs!

De anonieme uitslagen worden gebruikt voor onderzoek door het LUMC, om te zorgen dat de GGD vaker gratis uitstrijkjes gaat aanbieden.

De uitstrijk is een vaginaal onderzoek en heeft geen effect op vruchtbaarheid of seks.